Blaasonderzoek (cystografie)

De dokter wil naar je blaas en urinewegen kijken. En ook hoe je urine (plas of pipi) van je nieren naar je blaas loopt. Daarom krijg je een RX. Dit is een speciale foto van de binnenkant van je lichaam.

Een sonde/een dun buisje

Voordat de foto wordt gemaakt krijg je een blaassonde. Dit is een dun buisje dat in je plasgaatje of plasser wordt geplaatst. Het plaatsen van de sonde gebeurt op de kinderafdeling in de onderzoekskamer. Hier mag je in je blote poep op de onderzoekstafel gaan liggen. Dan krijg je een dun buisje in je plasgaatje of plasser. Dit kan een wat vervelend aanvoelen. De sonde wordt goed vastgeplakt zodat die niet kan loskomen. Hierna wordt je naar de afdeling ‘radiologie’ gebracht. Dit is de plaats waar de foto’s worden gemaakt.

Een grote fotocamera

Als je op de afdeling ‘radiologie’ komt  mag je hier ook op een tafel liggen. De tafel voelt harder aan dan je bed en ook een beetje kouder. En de tafel kan omhoog en omlaag bewegen.
Vlak boven of voor jou staat de grote fotocamera. Dit lijkt een beetje eng. Maar je hoeft niet bang te zijn want de camera komt niet tegen je aan.
De kamer wordt donker gemaakt. Daarna zie je een lichtje op je lichaam en er wordt al een eerste foto gemaakt.
Hierna laat de verpleegkundige een vloeistof (contraststof) in de sonde lopen. Terwijl dit gebeurt worden er nog meer foto’s gemaakt. Het kan zijn dat je misschien een paar keer van je rug op je zij moet draaien. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt pipi te moeten doen. Dit mag je gewoon zeggen.
Vervolgens wordt het buisje weggehaald. De verpleegkundige vraagt nu aan jou om te plassen op een bedpan of op een doek die op de tafel ligt. Dat is een beetje raar. Tijdens het plassen worden er ook nog een paar foto’s gemaakt.
Dan is het onderzoek afgelopen. Je mag van de tafel en je kleren terug aan doen.

Hoe lang duurt het? Doet het pijn?

Het nemen van de foto’s duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
De foto’s maken doet helemaal geen pijn. Het inbrengen van de sonde op voorhand kan wel een beetje vervelend aanvoelen. Papa of mama mag de hele tijd bij je blijven.