CT scan van de hersenen

De dokter wil de binnenkant van je hersenen zien. Daarom krijg je een onderzoek met een CT scanner. Dit is een speciaal fototoestel dat foto's maakt van de binnenkant van je hersenen. De CT scanner maakt foto's met röntgenstralen. Dit zijn hele sterke lichtstralen die je niet kan zien. De stralen gaan dwars door je kleren en huid heen. 

Je mag niet eten en en drinken

Je mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en niet drinken (ook geen water!).

Een korte tunnel

Samen met je knuffel mag je op de onderzoekstafel gaan liggen. Dit is een lange en smalle tafel. 

Lig je goed? Dan gaat de tafel zachtjes bewegen. De tafel schuift langzaam door een korte tunnel. In deze tunnel zit het fototoestel. Je zal de tunnel zien ronddraaien en klikgeluiden horen maken. Je moet heel stil blijven liggen. Anders mislukt de foto en moet het opnieuw.

Krijg jij ook een speciaal drankje?

Soms vindt de dokter het nodig dat je een contrastvloeistof krijgt. Dit zorgt ervoor dat de foto’s nog duidelijker worden. Je krijgt hiervoor een infuus. 

Een infuus is een buisje op je hand of je arm. Je krijgt eerst een prikje. Dit doet een beetje pijn. Na die prik zie je een dun buisje. Langs dit buisje kan de verpleegkundige contraststof aan je lichaam geven. Je krijgt er misschien een warm gevoel van, eerst in je arm en daarna door je hele lichaam. Soms krijg je ook een rare smaak in je mond of heb je het gevoel dat je moet plassen. Dit is even vervelend, maar gaat weer over.

Hoe lang duurt het? Doet het pijn?

Een CT scan duurt 5 tot 10 minuten.
Het doet geen pijn. Mama of papa mag de hele tijd bij je blijven. 

Dit ga je zien:

Je ligt op een tafel die langzaam door een korte tunnel schuift. De tunnel draait rond en maakt klikgeluiden.