DMSA (nieronderzoek)

De dokter wil de binnenkant van je buik zien. Daarom krijg je een onderzoek met een DSMA scanner. Dit is een speciaal fototoestel dat foto's maakt van de binnenkant van je buik. Via een infuus krijg je een magisch middeltje toegediend. Dit middeltje maakt een grote tocht door je buik en nieren. Met het speciaal fototoestel kan de dokter foto's maken van deze tocht in je buik, want dit fototoestel kijkt dwars door je kleren en huid heen.

Een klein prikje

Via een infuus komt een magische middeltje in je buik terecht. Een infuus is een buisje op je hand of je arm. Je krijgt eerst een prikje. Dit doet een beetje pijn. Na die prik zie je een dun buisje. Langs dit buisje kan de verpleegkundige het magisch middeltje aan je lichaam geven. Dit kan een beetje koud aanvoelen, maar doet geen pijn.

Nu mag je even spelen!

Het magische middeltje maakt een tocht van 4 uur in je buik. Hier voel je helemaal niets van. Ondertussen mag je terug gaan spelen en kan je eten en drinken. Wel is het belangrijk dat je veel drinkt. Zo kan het middeltje zo snel mogelijk zijn tocht door je buik maken!

Na 4 uur spelen, gaan we eerst even goed plassen. 

Een korte tunnel

Samen met je knuffel mag je op de onderzoekstafel gaan liggen. Dit is een lange en smalle tafel.

Lig je goed? Dan word je, zoals in de auto van mama en papa, met een riempje vastgemaakt rond je buik. Dan gaat de tafel zachtjes bewegen. De tafel schuift langzaam door een korte tunnel. Dit maakt geen lawaai. In deze tunnel zit het fototoestel. Je moet heel stil blijven liggen. Anders mislukt de foto en moet het opnieuw.

Hoe lang duurt het? Doet het pijn?

Er wordt 3 keer een foto van je buik gemaakt. Dit duurt maar 5 minuutjes per keer.
Het doet geen pijn. Mama of papa mogen de hele tijd bij je blijven.

Het magische middeltje plas je terug uit!

Het magische middeltje is onzichtbaar, je plast het gewoon terug uit.

Dit ga je zien:

De dokter wil de binnenkant van je buik zien. Daarom krijg je een onderzoek met een DSMA scanner. Dit is een speciaal fototoestel dat foto's maakt van de binnenkant van je buik.