RX-coloninloop

Soms wil de dokter weten of je dikke darm goed werkt. De dikke darm is het laatste stukje darm in je buik. De dikke darm eindigt aan je anus (poep). Dit is het gaatje waar je stoelgang (kaka) uitkomt. Om te kijken of je dikke darm goed werkt, krijg je een speciale foto.

Medicijn 

Om een goede foto te nemen, mag er geen stoelgang meer in je dikke darm zitten. Daarom krijg je soms op voorhand een fleet of een lavement. Dit is een medicijn dat er voor zorgt dat je geen stoelgang meer hebt in je dikke darm. De dokter vertelt je op voorhand of dit nodig is. 

Een grote fotocamera

In de kleedkamer moet je je broek uitdoen. Daarna mag je op je zij op de tafel gaan liggen. Papa of mama kan je hierbij helpen. De tafel is harder dan je bed en voelt ook een beetje kouder. 

Vlak boven jou staat de grote fotocamera. Dit lijkt een beetje eng. Maar je moet geen schrik hebben want de camera komt niet tegen je aan.

Drinken voor je poep

De verpleegkundige brengt een buisje in je anus aan. Dit buisje noemen we een sonde. Via deze sonde voel je vloeistof lopen in je darmen. Het lijkt alsof je poep iets te drinken krijgt. Dit kan een beetje gek aanvoelen, maar doet geen pijn. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de dokter op de foto’s kan kijken hoe je dikke darm werkt. 

Hoe lang duurt het? 

Het nemen van de foto’s duurt 15 minuutjes. Net als bij een gewone foto moet je heel stil liggen. Anders mislukt de foto en moet het opnieuw. 
Papa of mama mag de hele tijd bij je blijven.

Naar het toilet

Als de foto's klaar zijn, laat de verpleegkundige al een beetje van de vloeistof via de sonde weglopen. Dan gaat de sonde eruit. Nu mag je even naar het toilet gaan. 
Je stoelgang kan witter, harder of net zachter zjin. Dit komt door de vloeistof gebruikt tijdens het onderzoek. Dit verdwijnt na een paar dagen. Je kan best veel water drinken.

Dit ga je zien:

Soms wil de dokter weten of je dikke darm goed werkt. De dikke darm is het laatste stukje darm in je buik.