RX-transit

De dokter wil weten hoe je dunne darm eruit ziet. En ook hoe je eten en drinken door deze dunne darm reist. Daarom krijg je een speciale foto van de binnenkant van je dunne darm.

Een grote fotocamera

Je mag op een tafel gaan liggen. De tafel is harder dan je bed en voelt ook een beetje kouder. De tafel kan omhoog en omlaag bewegen.

Vlak boven jou staat de grote fotocamera. Dit lijkt een beetje eng. Maar je moet geen schrik hebben want de camera komt niet tegen je aan.

Je krijgt een bekertje met een drankje. Het drankje ziet eruit als melk (wit) of als water (doorzichtig), maar smaakt niet zo lekker. De kamer wordt donker gemaakt. Daarna zie je een lichtgevend rooster op je lichaam. De verpleegkundige maakt een foto. Het nemen van de foto duurt maar een paar minuutjes.

Net als bij een gewone foto moet je heel stil liggen. Anders mislukt de foto en moet het opnieuw.

Het drankje gaat op reis

De dokter wil graag de reis van het drankje door je spijsverteringsstelsel volgen. Het spijsverteringsstelsel is de weg die je eten en drinken aflegt van je mond tot helemaal beneden in je darm. Deze reis duurt een paar uur. Het drankje heeft ook een paar uur tijd nodig om tot beneden te reizen. Daarom moet je verschillende keren op de tafel gaan liggen om telkens een nieuwe foto te maken. Je brengt best een spelletje mee, een boek of een knuffel zodat je je niet verveelt als je moet wachten tussen de verschillende foto’s. 

Hoe lang duurt het? Doet het pijn?

Het nemen van de foto duurt maar een paar minuutjes. Tussen het nemen van de foto's moet je telkens wachten. In totaal duurt het onderzoek enkele uren.
Het doet helemaal geen pijn. En mama of papa mag de hele tijd bij je blijven.

Dit ga je zien:

Je mag op een tafel gaan liggen. De fotocamera komt dichtbij, maar niet tegen je. Tussen het nemen van de verschillende foto's moet je telkens even wachten.